mandag 4. august 2008

Sjøfugler på Runde

Havsule ved Runde fyr med Canon 400mm f/5.6L @ f7,1, 1/3200, ISO 320


Sjøfuglbestanden på Runde har nådd historisk bunnivå. Det er først og fremst næringstilgangen som har sviktet. Sjøfuglene klarer ikke å skaffe nok mat og få unger lever opp. De klimatiske endringene i havet har ført til at det planktoniske krepsdyret raudåte har måtte flykte lenger nord. Dette er kritisk siden raudåte er næringsgrunnlaget for tobis som står på sjøfuglens meny. Utenom klimaendringene påvirker også overfiske og miljøgifter den sårbare næringskjeden negativt. Matmangel har ført til 4 hekkesesonger med kollaps i ungeproduksjonen og det sier seg selv at dette kan bety en alvorlig nedgang i sjøfuglbestanden.


Lunde ved Lundeura med Canon 50omm f/4L IS @ f/4, 1/250, ISO 640

Lundefuglen kommer inn fra havet rundt klokken 20.30 +/- 30 min. Det er et fantastisk syn når flere tusen fargeklatter surrer over hodene våre og plutselig smetter inn i hulene sine. Å ta bilder av lundefugl i flukt er meget vanskelig, derfor nøyer jeg meg med å legge ut et portrettbilde av en lundefuglen - ble ingen fluktbilder.


Skarv ved Runde fyr med Canon 500mm f/4L IS @ f7,1, 1/2000, ISO 250

Ved fyret på Runde flyr det konstant skarv, havsuler og noen ganger havørn forbi. Et perfekt sted å knipse fluktbilder av arten. Prøvelsen her er å få den svarte skarven rett eksponert, noe som er vanskelig p.g.a. kontrastene.

1 kommentar:

Tore sa...

Eg lige det, Bjada. Flotte bilder!